El Pla d’Ecoinnovació que pretén convertir l’àrea industrial de l’Altet en referència d’indústria 4.0 i economia circular avança en la seua execució. Aquest Pla, plantejat pel Clúster Innovall amb el suport i financiació de l’Ajuntament d’Ontinyent i l’empresa pública Divalterra (depenent de la Diputació), i que va ser posat en marxa el passat mes de març, avança en la seua primera fase, amb la presentació dels resultats de l’estudi realitzat entre les empreses que estan participant gratuïtament, a més de la presentació del manual d’Ecoinnovació, una guia que preten facilitar a les nostres pimes la incorporació a aquest nou repte que es L’Ecoinnovació, que consisteix en una nova estratègia de negocis que incorpora la sostenibilitat en totes les operacions, mantenint una visió global de l'organització i la cooperació a través de la cadena de valor.
L’alcalde d’Ontinyent i President de la Diputació de València, Jorge Rodríguez, asistia a la presentació d’estos resultats i que serveixen per analitzar com optimitzar aspectes com els paràmetres energètics, l’ús de l’aigua, la mobilitat, el grau de digitalització o les matèries primes per tal d’optimitzar la seua gestió i estalviar costos. Els resultats eren presentats amb informes individuals lliurats a cada empresa participant i també en un document global per a Divalterra i l’Ajuntament.
Jorge Rodríguez destacava “la importància clau de l’aposta per la innovació i la tecnologia com a potenciadores de l’eficiència de les nostres empreses i de la promoció econòmica de la ciutat, una aposta que sols pot ser efectiva des del treball conjunt de les institucions i els agents socioeconòmics. El mateix treball conjunt que va fer possible que el Ministeri d’Economia i Competitivitat reconeguera Ontinyent com a Ciutat de la Ciència i la Innovació”, recordava.
Les enquestes i els seus resultats formen part d’una primera fase del projecte que inclou un anàlisi de l’espai industrial de l’Altet i la definició de les línies estratègiques d’actuació, que inclouen l’elaboració d’un informe previ; un estudi de situació i potencial de l’àrea; un pla d’implantació de l’Ecoinnovació en la mateixa; el disseny d’accions de formació, informació, comunicació i difusió; un informe de resultats; i el disseny d’una agenda d’iniciatives locals d’impuls a l’Ecoinnovació.
El President d’Innovall, Rafael Pla, destacava la concrecció d’un projecte “que suposa passar de les paraules als fets, comptant amb les empreses d’esta àrea industrial per tal de fomentar la cooperació empresarial i avançar cap a una economia circular i verda i una indústria 4.0”, manifestava.
A més a més, es presentava un «Manual d’Ecoinnovació» a les empreses, que servirà d’eina de seguiment i control de les millores a realitzar. L’execució de les actuacions previstes permetrà que el polígon de l’Altet puje el seu nivell de qualitat dins la clasificació d’àrees industrials contemplada en la nova Llei d’Àrees Industrials en que està treballant la Generalitat Valenciana.
Des de Divalterra, Miguel Ángel Ferri manifestava que “una de les directrius marcades pel President de la Diputació ha estat treballar per modernitzar les àrees industrials de la província. Així, hem impulsat estudis per detectar les necessitats de millora en estes àrees i oferir propostes i estratègies d’actuació, i una bona mostra es aquest projecte pilot innovador a l’area industrial de l’Altet, i que pot servir com a model per a altres àrees. Tanmateix, el manual d’Ecoinnovació es posarà a disposició de totes les empreses.”.
400.000 euros en millores a l’Altet abans de final d’any
L’alcalde d’Ontinyent aprofitava l’encontre per presentar als empresaris les millores que s’executaran al polígon abans de final d’any, dins del seguit d’accions que suposaran la inversió de més de 4’7 milions d’euros en millora i modernització dels polígons industrials de la ciutat en esta legislatura.
Així, dins del projecte d’actuacions per al polígon l’Altet, cofinanciat amb 362.000 euros per l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) i l’Ajuntament, l’alcalde explicava que s’està redactant un projecte que contempla la instal·lació de cameres de seguretat; contenidors; creació d'una via preferentment ciclista entre els polígons del Pla i l'Altet; millores paisatgístiques; millores en el subministrament d'aigua; millora de la senyalització horitzontal i vertical; millores en paviments i zones verdes; millora de l’eficiència energètica a l’enllumenat públic; instal·lació d’hidrants que milloren el servici contra incendis; i la instal·lació d'un mupi a l'entrada del Polígon en què s'indiquen els carrers i ubicacions de les empreses. A més es contractarà per altres 30.000 euros la creació d’una ferramenta web i la instal·lació d’un punt de recarrega de vehicles elèctrics.
L’alcalde recordava que la millora dels polígons industrials és una de les principals línies estratègiques al treball per a la promoció econòmica de la ciutat, “un conjunt d’actuacions amb les que volem posar en valor els nostres polígons com les importants ferramentes de promoció econòmica que són per a la nostra ciutat”, manifestava.